Ruralna kuća za odmor "Hiža Bibi" ***

  • Hiža Bibi

    1 / 1


Hiža Bibi“  drvena je kuća iz 1916. godine smještena u naselju Figovec, izgrađena od hrastove građe iz tog vremena, s autentičnim interijerom rustikalnog stila. Svrstana je u ruralne kuće za odmor i kategorizirana s "3 sunca".

Imanje Vladimira Presečki - Bibija osim ruralne kuće za odmor obuhvaća okućnicu na padini brijega, u čijem se podnožju nalazi izvor vode i jezero s klupama za odmor.

„Hiža Bibi“ sastoji se od dvije etaže koje se koriste za stanovanje. Gornja etaža sadrži spavaonicu s jednim duplim i dva kreveta za po jednu osobu, te kupaonicu s predprostorom. Svi podovi ovdje popločeni su oblogom od pečene gline, ispod kojih se nalazi podno grijanje. Gornju etažu uokružuje drvena terasa sa sve četiri strane, što gostu pruža pogled od Sljemena s južne strane, jezera sa sjeverne, do prekrasnog pogleda na čitavo vinogradarsko naselje s istočne strane.

Donja etaža vidljiva je samo sa sjevera kuće jer je "usađena" u padinu brijega. Sastoji se od prostrane kuhinje s blagovaonom, u kojoj je otvoreni kamin na drva, te jedan jednostruki ležaj s raskošnim reljefom u drvenom uzglavlju (s početka 20-tog stoljeća). Ispred kuhinje nalazi se prostrana terasa s pogledom na jezero, popločena originalnim opekama, također iz prve polovice 20-tog stoljeća. Terasa je opremljena hrastovim klupama i stolovima za 30-ak gostiju. Ovdje se nalazi kamin s otvorenim ložištem na drva, opremljen ražnjem i prostorom za pečenje «peke». Pored kamina nalazi se krušna peć za pečenje domaćeg kruha, te originalni starinski kameni mlin za proizvodnju brašna od kukuruza, pšenice ili raži.

Cijelo imanje okruženo je mješovitom bjelogorično - crnogoričnom šumom, budući da je na nadmorskoj visini na kojoj raste planinska vegetacija. To gostima pruža mogućnost šetnje prirodom ili planinarenja. Okolne šume obiluju ptičjim vrstama i divljači, te označenim planinarskim stazama. U blizini objekta nalazi se uređeno športsko - rekreacijsko jezero "Jarki".

Usluga smještaja pruža se kroz cijelu godinu.

Bibi smještaj
Bibi smještaj

Kako do nas / Kontakt