Udruga „Hrvatska žena“ u kulturnom životu lokalne zajednice

Udruga „Hrvatska žena“ Stubičke Toplice kao najstarija udruga Općine Stubičke Toplice, raznim aktivnostima i projektima koje provodi u lokalnoj zajednici brine o očuvanju tradicijske baštine, živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja, pokazuje socijalnu osjetljivost te promiče kulturne, religijske, povijesne i ekološke vrijednosti našeg mjesta.

Osvrt na kulturno stvaralaštvo u 2018. godini

Dobrodošlica hodočasnicima 61. Planinarskog križnog puta

Udruga „Hrvatska žena“ u suradnji sa Župom svetog Josipa pružila je 17. ožujka srdačnu dobrodošlicu hodočasnicima  61. Planinarskog križnog puta Gornja Stubica - Veliko Trgovišće - Zabok. Peta postaja ove korizmene pobožnosti u kojoj je sudjelovalo 250 hodočasnika bila je u novoj župnoj crkvi svetog Josipa Stubičke Toplice. Po završetku molitvenog dijela članice Udruge ponudile su razne tradicijske kolače i okrjepu koju su pripremile za hodočasnike.

Uskrsna izložba

Dugogodišnja je tradicija Udruge „Hrvatska žena“ upriličiti Uskrsnu izložbu. Povodom najvećeg blagdana kršćanstva, svečano otvorenje izložbe održano je 22. ožujka u vijećnici Općine Stubičke Toplice. Prikaz je to kreativnog stvaralaštva inspiriranog blagdanom Uskrsa. U duhu očuvanja tradicijske baštine predstavlja se tradicijski način ukrašavanja pisanica, postava uskrsnog stola prema običaju naših starih, tradicijski suveniri izrađeni na radionicama Udruge.

Posjetiteljima izložbe zanimljive su uskrsne kreacije učenika Osnovne škole Vladimir Bosnar, Dječjeg vrtića „Zvirek“, Učeničke zadruge Bobi, Društva Naša djeca Stubičke Toplice. Pažnju posjetitelja privlače pisanice oslikane kistom topličke umjetnice Marije Čukelj. Na ovoj izložbi svojim radovima samostalno se predstavila članice Udruge Antonija Podvorec. Također je predstavljeno umijeće uskrsnog stvaralaštva štićenika Centra za rehabilitaciju Pustodol čime Udruga „Hrvatska žena“ doprinosi njihovom socijalnom uključivanju i integraciji u društvo.

U kulturnom programu nastupili su učenici Osnovne škole Vladimir Bosnar, polaznici Dječjeg vrtića „Zvirek“, članovi Društva Naša djeca Stubičke Toplice i toplička pjesnikinja Đurđica Zrinščak Družinec. Uskrsna izložba koju je svečano otvorio načelnik Općine Josip Beljak organizirana je u suradnji s Turističkom zajednicom, a pod pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice.

Sudjelovanje u svečanom otvorenju Općinske knjižnice Stubičke Toplice

22. ožujka održano je svečano otvorenje Općinske knjižnice Stubičke Toplice - značajnog kulturnog projekta Općine Stubičke Toplice koji kao javna ustanova omogućuje pristupačnost knjižnične građe i informacija te promiče čitanje i potiče znanje. Udruga Hrvatska žena uključila se u ovu svečanost raznolikom ponudom tradicijskih kolača za uzvanike i posjetitelje.

Prikaz stvaralaštva na kulturnom događanju „Došel bu Vuzem“

Udruga je 24. ožujka sudjelovala na tradicionalnom kulturnom događanju „Došel bu Vuzem“ održanom u Parku Vladimira Bosnara u organizaciji Turističke zajednice, a pod pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice. U cilju očuvanja tradicijske baštine našeg mjesta članice Udruge predstavile su posjetiteljima tradicijske suvenire Stubičkih Toplica i ručne radove na domaćem platnu izrađene na radionicama Udruge. Za posjetitelje ovog kulturnog događanja kojim se promiču kulturne, povijesne,  ekološke i tradicijske vrijednosti našeg mjesta upriličena je raznolika ponuda eko - etno proizvoda s tematskim obilježjem Uskrsa. Također su izložena umjetnička djela i pisanice autorice Marije Čukelj.

Marljive članice Udruge pripremile su bogatu ponudu tradicijskih kolača kojima su u blagdanskom ozračju razveselile goste.

Doček hodočasnika Križnog puta Župe svetog Josipa

Poštujući dugogodišnju tradiciju vjernici župe svetog Josipa - Stubičke Toplice, predvođeni velečasnim Ivicom Šestakom uputili su se na Cvjetnu nedjelju 25. ožujka na Križni put po našoj župi. Molitvenim hodom kroz sva naselja općine u dužini od 16 km vjernici topličke župe prošli su 14 postaja Križnog puta. Korakom duhovne obnove, prolazili su šumskim i poljskim putevima, livadama, brežuljcima i proplancima našeg mjesta i „pratili Isusa na njegovom Križnom putu“. Budući da je završna molitva pobožnosti Križnog puta bila kod župne crkve svetog Josipa, brižljive članice Udruge dočekale su hodočasnike s okrjepom i tradicijskim kolačima.

Sudjelovanje u cvjetnom aranžiranju župne crkve svetog Josipa

Kako bi pridonijele svečanom obilježavanju najvećeg katoličkog blagdna Uskrsa u našoj župi Udruga „Hrvatska žena“ izdvojila je financijska sredstva za cvjetno aranžiranje župne crkve svetog Josipa.

Ekološke akcije

Budući da Udruga „Hrvatska žena“ djeluje u Općini Stubičke Toplice koju obilježavaju dugogodišnja postignuća u ekološkim projektima i kontinuirana briga o zaštiti prirode, u cilju očuvanja okoliša članice su se aktivirale u hortikulturnom uređenju dijela prostora ispred nove župne crkve svetog Josipa. Kreirana je cvjetna površina te su uoči Uskrsa, 26. ožujka posađene proljetne sadnice i trajnice. Provedba ove ekološke aktivnosti pokazatelj je da Udruga osim očuvanja tradicijske baštine brine o zaštiti i očuvanju okoliša te razvija ekološku svijest u mjestu življenja. Nastavno na navedeno, 08. svibnjana istom lokalitetu posađene su sadnice ljetnica.

Sudjelovanje u programu obilježavanja „27. travnja“ - Dana Općine Stubičke

Udruga „Hrvatska žena“ uključila se u program obilježavanja „27. travnja“ - Dana Općine Stubičke Toplice. Tim povodom 28. travnja Turistička zajednica Stubičke Toplice upriličila je otvorenje Poučno-rekreativne šetnice „Kapelščak“. Koračajući netaknutom prirodom, po završetku obilaska staze,  sudionici su se okupili na povijesnom lokalitetu - brdu Kapelščak gdje se slavila sveta misa koju je predvodio vlč.Ivica Šestak. Sve okupljene članice Udruge razveselile su okrjepom, domaćim napitcima i tradicijskim kolačima.

Pomoć potrebitima

Humanom misijom uoči blagdana Uskrsa „Hrvatska žena“ pokazala je socijalnu osjetljivost prema četvorici djece s područja naše općine, a u koordinaciji s ravnateljicom OŠ Vladimir Bosnar, darujući ih poklon bonom i paketom potrebnih namirnica. Također su posjećene dvije obitelji u potrebi, te je  svakoj darovan prigodni uskrsni paket.

Vitraj s likom Majke Tereze

Obzirom da je mjesto dobilo novu župnu crkvu svetog Josipa - vrlo impozantnu sakralnu građevinu kojoj predstoji unutarnje uređenje i opremanje, Udruga „Hrvatska žena“ izdvojila je financijska sredstva za izradu umjetničkog vitraja s likom Majke Tereze na jednom od crkvenih prozora. Ovim projektom Udruga je doprinijela razvoju religijske kulture te stvaranju ambijentalnih vrijednosti naše crkve budući da vitraj kroz sebe pušta sunčeve zrake i stvara najblistavije boje među svim slikarskim tehnikama.

Kreacija sjenice povodom Tijelova

Vjerskim motivima, raznolikim cvijećem iz svojih vrtova, zelenilom i tradicijskim ručnim radovima marljive članice kreirale su sjenicu za svečanu procesiju koja je 31. svibnja upriličena povodom blagdana Tijelova u okruženju nove župne crkve.

Sudjelovanje na „Malom uličnom festivalu“

Svoje cjelovito kulturno, tradicijsko i ekološko stvaralaštvo kao i gastro ponudu Udruga je predstavila na trodnevnoj manifestaciji „Mali ulični festival“ koja se prvi puta održala u našem mjestu 08. - 10. lipnja u organizaciji Radnog tijela za turizam i promidžbu i Turističke zajednice pod pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice i Krapinsko-zagorske županije.

Marljive čuvarice tradicijske baštine

Svakog utorka u vijećnici Općine Stubičke Toplice održavaju se kreativne radionice izrade tradicijskih suvenira Stubičkih Toplica i ručnih radova. Marljive čuvarice tradicijske baštine vezom na domaćem platnu kreiraju tradicijska srca, jastuke, žačke, torbe, ručnike, stolnjake, podloške ... Budući da svojim umijećem i entuzijazmom oživljavaju izvorne tradicijske vrijednosti našeg zavičaja za neke od navedenih suvenira Udruga je primila priznanja u projektima TZ KZŽ i KZŽ. U cilju promocije i očuvanja tradicijske baštine Udruga svoju bogatu zbirku tradicijskih suvenira prezentira na kulturnim događanjima i manifestacijama u Općini Stubičke Toplice, u KZŽ-i i široj regiji. Isti su dio turističke ponude, te „Hrvatska žena“ u Turističkoj zajednici Stubičke Toplica ima uređen izložbeni prostor s tradicjskim suvenirima.

Predstavljanje na manifestaciji „100 zagorsko“

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, 21. i 22. rujna Udruga je kroz svoje stvaralačko umijeće prezentirala tradicijsku baštinu na manifestaciji „100 zagorsko“ u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, a čiji je cilj promovirati Zagorje kao poželjnu turističku destinaciju bogate kulturne baštine i gastronomske ponude.

S entuzijazmom na tradicionalnoj jesenskoj manifestaciji „Gljivarenje v Stubakima“

Općina Stubičke Toplice prepoznatljiva je po tradicionalnoj jesenskoj manifestaciji „Gljivarenje v Stubakima“ koja okuplja mnoštvo prijatelja prirode i čarobnog svijeta gljiva uz kulturni program i raznoliku ponudu eko-etno-eno proizvoda. Za prošlogodišnju 22. manifestaciju koja je 20. listopda održana u Parku vozača u Pili i 21. listopada prvi puta u centru mjesta, članice Udruge pripremile su raznolikost tradicijskih suvenira i ručnih radova te vrlo bogatu ponudu domaćih kolača. Time su pokazale kako živom čuvaju gastronomsku tradiciju Zagorja i bile ponosni dionik ove manifestacije u  prostoru Parka prirode Medvednica koja privlači mnoštvo posjetitelja.

Na koncertu u sklopu humanitarne akcije Prijenosni inkubator za Zagorje

Članice Udruge prisustvovale su 31. listopada humanitarnom koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski koji je održan u sklopu humanitarne akcije Prijenosni inkubator za Zagorje u organizaciji Udruge Ponos domovine, a u koju se uključila i Općina Stubičke Toplice.

Druženje sa suradnicima u lokalnoj zajednici

U znak kvalitetne suradnje i promicanja volonterizma koje doprinosi razvoju civilnog društva „Hrvatska žena“ upriličila je druženje sa suradnicima u lokalnoj zajednici koje je održano u restauraciji „Kapelščak“ 07. studenog. Istom su prisustvovali načelnik Općine Josip Beljak, župnik Ivica Šestak, predstavnici Dječjeg vrtića „Zvirek“, Osnovne škole Vladimir Bosnar, Turističke zajednice, Društva Naša djeca Stubičke Toplice i dr.

Posjet izložbi Najljepše priče časne sestre Samuele

U Etnografskom muzeju u Zagrebu, 24. studenog posjetili smo izložbu Najljepše priče časne sestre Samuele.

Na retrospektivnoj izložbi časne sestre Samuele predstavljeni su odabrani umjetnički radovi koji uprizoruju sve atribute božićnog slavlja, od najvećih i najmanjih jaslica do kreativnih borova i božićnih ukrasa. Izložba je upotpunjena prizorima najvažnijih momenata Isusovog života prema Evanđelju, pa time ostvaruje i edukativnu komponentu. 

Časna sestra Samuela svojim radovima predstavljala je Hrvatsku i Zagreb na međunarodnim izložbama u gotovo svim državama Europe i u Kanadi, ostvarivši značajne nagrade i priznanja.

Adventska izložba „U susret došašću“

Poštujući dugogodišnju tradiciju, Udruga „Hrvatska žena“ upriličila je 29. studenog Adventsku izložbu „U susret došašću“ i tim povodom okupila izlagače iz lokalne zajednice i okolice. Na izložbi koja nosi ekološku poruku „Božić dolazi iz prirode“ izloženi su adventski vjenčići izrađeni od prirodnih materijala. Također je predstavljena raznolikost božićnih motiva i ukrasa kreirana na ekološki način materijalima iz prirode. Posebnu pažnju posjetitelja privlače anđeli i jaslice od perušine izrađeni po nauku časne sestre Samuele Premužić velike umjetnice u kreiranju božićnih jaslica.

Svojim radovima predstavile su se članice Udruge „Hrvatska žena“, Osnovna škola Vladimir Bosnar, Dječji vrtić „Zvirek“, Društvo Naša djeca Stubičke Toplice, štićenici Centra za rehabilitaciju Pustodol, samostalne autorice Marija Čukelj i Danica Pavelić.

Upriličen je kulturni program u kojem su nastupili: Ana Ljubić - Repar, učenici Osnovne škole Vladimir Bosnar, polaznici Dječjeg vrtića „Zvirek“, članovi Društva Naša djeca.

Izložba je organizirana u suradnji s Turističkom zajednicom, a pod pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice.

Posjet Vili Prekrižje

U sklopu manifestacije „Advent u Zagrebu“, 08. prosincaUdruga je u zajedništvu s Osnovnom školom Vladimir Bosnar, Dječjim vrtićem „Zvirek“ i Društvom Naša djeca, posjetila Vilu Prekrižje i doživjela ljepote njezinog blagdanskog izdanja, prikaz tradicije Hrvatskog zagorja uz prigodni glazbeni program.

Sudjelovanje na „Božićnom sajmu u Stubakima“

S velikim entuzijazmom članice Udruge pripremile su vrlo bogatu i raznoliku ponudu domaćih kolača za tradicionalno kulturno događanje „Božićni sajam u Stubakima“ koje je, u organizaciji Turističke zajednice, a pod pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice,održano 15. prosincau Parku Vladimira Bosnara. Prezentirana je očuvana tradicijska baština kroz ponudu tradicijskih suvenira i ručnih radova. Predstavljeno je i umjetničko stvaralaštvo topličke umjetnice Marije Čukelj.

Posebnost ovog kulturnog događanja vrlo zanimljiva posjetiteljima svakako su topličke jaslice - ekološki kreirane materijalima iz prirode. Obzirom da je 2017. godine u požaru stradala štalica, zajedničkim projektom Radnog tijela za kulturu i ekologiju, Dječjeg vrtića „Zvirek“, Osnovne škole Vladimir Bosnar, Stolarije „Ćuk“ i topličkog umjetnika Krešimira Staroveškog, pod pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice, po uzoru na prethodnu, izrađena je 2018. godine nova štalica od panjeva šumskog drveća.

Postavu štalice čine likovi Svete obitelji izrađeni od perušine na edukativnoj radionici koju je 2015. godine vodila časna sestra Samuela Premužić, a članice Udruge sudjelovale su na spomenutoj ekološkoj radionici.

Humana misija

Budući da je misija Udruge pomoć potrebitima u lokalnoj zajednici, a kako u blagdansko vrijeme jača intezitet socijalne osjetljivosti, Hrvatska žena posjetila je 18. prosincajednuobitelji u potrebi i udijelila im prigodni paket. S namjerom da im Božić učini radosnijim, Udruga je na preporuku ravnateljice Osnovne škole Vladimir Bosnar, petorici djece udijelila poklon bon i paket potrebnih namirnica.

Kićenje bora u svetoj Katarini

Povodom nadolazećeg blagdana kojim kršćani slave rođenje Isusa Krista, članice Udruge „Hrvatska žena“ 20. prosincaokitile su bor u kapeli svete Katarine i tako stvorile božićni ugođaj u ovoj izuzetno vrijednoj povijesnoj građevini staroj 205 godina.

Udruga Hrvatska žena ostvarila je vrlo kvalitetnu suradnju s Općinom Stubičke Toplice, Župom svetog Josipa, Osnovnom školom Vladimir Bosnar, Dječjim vrtićem „Zvirek“, Turističkom zajednicom, Društvom Naša djeca i svim aktivnim udrugama na području naše općine. Aktivnosti i projekti Udruge kojima sudjeluje u kreiranju kulturnog života lokalne zajednice provode se pod generalnim pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice.


Kako do nas / Kontakt